Contoh Tembang Dolanan

Tembang dolanan Jawa adalah tembang atau lagu yang dinyanyikan oleh golongan anak-anak dan dilakukan di saat padang bulan untuk hiburan.

Tembang dolanan Jawa tidak terikat dengan aturan-aturan yang tertentu, biasanya lelakon tembang iini disertai dengan joget “olah bawa” yang sesuai dengan arti tembang tersebut.

Biasanya tembang dolanan Jawa disajikan dengan iringan musik seperti gamelan baik laras slendro ataupun pelog.


Macam-Macam Tembang Dolanan Jawa


Tembang Dolanan Anyar

Tembang dolanan anyar adalag tembang yang sifatnya kreasi baru, pengarangnya jelas, dan mudah untuk ditebak artinya. Tembang dolanan anyar diciptakan sesudah tahun 1900-an.

Tembang Dolanan Jawa Kuno

Tembang dolanan jawa kuno adalah tembang yang tidak jelas pengarangnnya, makna lagunya susah untuk ditebak dan sifatnya klasik.

Tembang dolanan jawa kuno diciptakan sudah lama, bahkan sebelum tahun 1900-an sudah adat tembang dolanan ini.


Contoh Tembang Dolanan


Berikut ini adalah contoh tembang dolanan lucu dan tembang yang lainnya :

1. Tembang Dolanan Padang Bulan

Ayo poro konco…

Padang bulan….

Padange koyo rino…

Rembulane seng ngawe-awe…

Ngelengake ojo podho turu sore…

Kene tak critani, kanggo sebo mengko sore…

2. Tembang Dolanan Cublak-Cublak Suweng

Cublek-cublek suweng…

Suwenge tenggelenter…

Mambu ketundung ghudel…

Sopo nguyu ndelikake…

Sir-sir pong dele kopang…3x

3. Tembang Dolanan Jamuran

Jamuran yo gawe gethuk…

Jamur opo yo gawe gethok…

Jamur gajah berjijih sak ara-ara…

Siro mbadhe jamur opo ?…

5. Tembang Dolanan Sluku-Sluku Batok

Sluku-sluku batok, batoke ela-elo…

Sirama menyang solo…

Oleh-olehe payung kutho…

Makjentit lololobang…

Wong mati ora obah…

Yen obah ngedeni bocah…

Yen urip goleke duwit…

6. Tembang Dolanan Gajah-Gajah

1. Lirik Gajah dari Provinsi Jawa Tengah

Gajah-gajah kowe tak kandani jah…

Mata kayo laron…

Kuping ilir-ilir amba-amba…

Kathik nganggo tlate…

Buntut cilik tansah kopat kapit…

Sikil kaya bumbung…

Sasolahmu megang-mengung…

2. Lirik Gajah dari Provinsi Jawa Timur

Jah, gajah…

Kowe tak kandani jah…

Moto koyok laron…

Siyung loro kuping gedhe…

Kanthik nganggo tlate…

Buntut cilik tansah kopat kapit…

Sikil kaya bumbung…

Mong lakumu megal megol…

7. Tembang Dolanan Ghundul Ghundul Pacul

Gundhul-gundhul pacul-cul…

Gembelengan….

Nyunggi-nyunggi wakul-kul..

Gembelengan…

Wakul nglimpang segone dadi sak latar… 2x

8. Tembang Dolanan Lir-Ilir

Lir-ilir, lir-ilir…

Tandure wes sumilir…

Tak ijo royo-royo…

Tak senggoh temanten anyar..

Cah angon…2x

Penekno blimbing kuwi…

Lunyu-lunyu penekno…

Kanggo mbasuh dodot iro…

Dodot iro… 2x

Tumitir bedah ing pinggir…

Dodomono, jlumatono…

Kanggo sebo mengko sore…

Mumpung padang rembulane…

Mempung jembar kalangane…

Yo surak-o… surak iyo….

9. Tembang Dolanan Prau Layar

Yo konco neng nggisik gembira…

Alerap-lerap, banyune segoro…

Angliyak numpak prau layar…

Ing dino minggu…

Akeh pariwisoto…

Alon prehune wes nengah…

Byak byuk byak banyune wes binelah…

Ora jemu-jemu karo mesem nguyu…

Ngilangake roso, lungrah lesu…

Adik jawel mas, jebule wes sore…

Wiringe kelopo…

Katon ngawe-ngawe…

Prayogane becik, baline wae…

Dene sesok esuk…

Tumandang nyambut gawe…

10. Tembang Dolanan Kidang Talun

Kidang…. talun…

Mangan kacang talun…

Mil ketemil… 2x

Si kidang mangan lembayung…

Tikus…pithi…

Dueni anak siji…

Cit-cit cuit…2x

Maju perang wani mati…

Kidang…talun…

Mangan kacang talun…

Mil ketemil..2x

Silidang mangan lembayung…

Gajah…belang…

Soko tanah mlebang….

Nuk legunuk…2x

Gedene meh podo karo gunung…

11. Tembang Dolanan Kupu-Kupu

Kupu kuwi tan encupi…

Mung mabure ngwuhake…

Ngalor – ngedol, ngetan bali kulon…

Mbok yo ojok menclok…

Tak encupe…

Mentas menclok cegrok…

Banjur mabur kleper…

12. Tembang Dolanan Menthok

Menthok-menthok takkandani…

Angisin-angisini…

Laha mbok ojok kethok…

Onok kandang wae…

Enak-enak ngorok..

Orang nyambut gawe…

Mentok…mentok…..

Mung mlakumu….

Megal megol….

Ngawe nguyu…

13. Tembang Dolanan Jaranan

Jaranan-jarana…

Jaranane jaran teji…

Sing numpak ndoro bei…

Seng ngiring para mentri…

Jrek-jrek nong…

Jrek-jrek gung…

Jrek-jrek turut lurong…

Gedebuk krincing-krincing… 2x

Thok-thok gedebuk jeder…

Gedebuk krincing…2x

Thok-thok gedebuk jedher…

14. Tembang Dolanan Dhondong Apa Salak

Dhongdong opo salak…

Duku cilik-cilik…

Andhong opo becak…

Mlaku timik-timik…

15. Tembang Dolanan Gambang Suling

Gambang suling kumandang swarane…

Tulat tulit kepenak unine…

u..uu.. nine mung nrenyuh akeh…

bareng lan kentrung ketipung suling…

sigrak gambangane…

16. Tembang Dolanan Gugur Gunung

Yo ayo konco ngayani karyane praja…

Kene..kene…kene..kene… gugur gunung tandang gawe..

Sayuk sayuk rukun bebarengan karo kancane…

Lila lan lagawa kanggo mulyone negara…

Siji..loro..telu..papat…maju papat papat…

Dilulang-ulang akeh mesti enggal rampung…

Holopis kontul bares..holopis kontul baris…

Holopis kontul bares..holopis kontul baris…

17. Tembang Dolanan Suwe Ora Jamu

Suwe ora jamu…

Jamu godhong telo…

Suwe ora ketemu…

Ketemu pusan…

Gawe gelo…

18. Tembang Dolanan Gotri

Gotri legendri nogo sari…ri

Riwul owal awul jadah mentul…tul

Tolen olen-olen jadah manten…ten

Titenana yen besuk gede dadi opo nger… opo

Podo mbakul enak mbakul sedeng…deng

Dengklok engklak engklok koyok kodhok…

19. Tembang Dolanan Bang Bang Tut

Bang bang tut, cendelo ewo-ewo…

Sopo prei ngentut ditimbak raja tuo…

Nyang kali ngiseni kendi…

Jeruk purut wadah entut…

20. Tembang Dolanan Domino

Sinyone nangis wae didolani motor mabur..

Montor mabur kapal udara numpak sepur mudun Jakarta..

Jakarta akeh copete sopir becak akeh duite..

Duite mung selawe lambe ndomble njalok dijotosi…

21. Tembang Dolanan Kodok Ngorek

Kodok Ngorek..2x

Ngorek pengger kali…

Teyot teblung teyot teblung…

Teyot teyot teblung…

Golek pangan golek pangan, golek pangan…

22. Tembang Dolanan Siji Loro Telu

Siji loro teli…

Astane sedheku…

Mirengake bu guru…

Menawa didangu…

Papat nuli lima…

Lenggahe nuli lima…

Lenggahe sing tata…

Ojo podo sembrono…

Mundak ora bisa…

23. Tembang Dolanan Dayoh

E… dayohe teko…

E….beberno kloso…

E… klosone bedah…

E… tambalne jadah…

E… jadahe mambu…

E… pakakno asu…

E…asune mati…

E…kelekno kali…

E…kaline asat…

E…Centhelno pager…

E..pagare ambruk…

E…delehno ngebuk…

24. Tembang Dolanan Aku Duwe Pitik

Aku duwe pitik cilik…

Wuluhe bilik…

Cucuk kuning jengger abang…

Tarung mesti menang…

Sapa wani karo aku, musuh pitikku…

Aku duwe pitik tukung…

Buntutte buntung…

Sabendinane mangan jagung..

Mesti kudu wani tarung…

Sopo wani karo aku, musuh pitikku..

Aku duwe pitik trondol…

Wuluhe brondol..

Yen mlakune megal megol..

Tarung mesti notol..

Sapa wani karo aku, musuh pitikku…

Keyword: Contoh Tembang Dolanan

Leave a Reply